Allt du behöver veta om taktil massage

post thumb
Massage
by Jenny/ on 23 Jul 2023

Allt du behöver veta om taktil massage

Taktil massage är ett perfekt alternativ för den som vill känna sig lugn och trygg. Under den taktial massagen så handlar allt om beröring. Massören följer ett speciellt mönster och lägger ett jämnt och balanserat tryck över hela kroppen. Genom att röra kroppen på detta sätt aktiverar man också något som heter oxytocin.

Du blir lugn och avslappnad

Oxytocin är ett av kroppens hormoner som gör att vi känner oss lyckliga, lugna och rofyllda. Man kan alltså säga att det är motsatsen till adrenalinet. Just adrenalin stressar kroppen medan oxytocin gör oss lugna och trygga. Taktilmassage är därför ofta ett komplement när du går på rehabilitering eller inom friskvården.

Så blir du behandlad med taktil massage

När du går på en taktil massage ligger du under en rad sköna och varma filtar. Det är bara den kroppsdel som blir behandlad som ligger fritt. Det kan till exempel vara framsidan av benen. Behandlaren börjar sedan stryka med sina händer. Det görs med ett medvetet mönster och tryck. Den som masserar brukar även använda någon form av olja på händerna. Om du tycker det är lite obehagligt kan du även behålla kläderna på.

Det viktigaste under behandlingen är att du känner dig trygg och lugn. Behandlingen kan därför skräddarsys efter varje person. Du kan också göra något som lugnar dig under tiden. Varför inte spela dagens ordel eller bara koppla av med lite musik?

Vad är det som sker i kroppen under en taktil massage?

Så snart kroppen känner beröring börjar den utsöndra ett hormon som heter oxytocin. Det har en positiv effekt på hela kroppen. Under de första 20 minuterna tar kroppen av det hormon som den redan har, sedan börjar den producera nytt. Det är ett hormon med väldigt många positiva effekter.

Några av effekterna är att vi känner oss lugna och avslappnade. Det hjälper även till att lindra eventuell smärta. Vill du känna dig riktigt avslappnad och harmonisk är det alltså det perfekta alternativet.

Långvariga effekter av taktil massage

Om du går på regelbunden taktil massage kommer du bland annat att märka av följande fördelar:

  1. Du känner dig mer avslappnad
  2. Du sover bättre
  3. Du lär känna din kropp bättre
  4. Du får mindre ångest
  5. Du får ett ökat immunförsvar
  6. Du kan få en bättre självkänsla

Så används taktil massage idag

Taktil massage kan användas på en rad olika sätt. Det går att använda på sjukhus, servicehem, i skolor, på spa i Sunne eller på mödravården. Faktum är att taktilmassage till och med har visat sig ha effekt på depressioner. Det kan användas på alla som behöver någon form av lindring.

Om du tycker det låter intressant och skulle vilja prova taktil massage kan du undersöka möjligheterna som finns i din stad. Det brukar finnas flera salonger som erbjuder denna typ av massage. Du brukar även kunna välja om du vill ha en helkroppsmassage eller halvkroppsmassage. Priserna brukar börja runt 500 kronor och uppåt. Har du några frågor kan du alltid ringa till salongen i fråga. Som alltid med massage får du bäst effekt om du går regelbundet.